Посјета ученика компанији "Алумина"

Ученици трећег и четвртог разреда који се школују за занимања техничар ЦНЦ технологије, техничар елетроенергетике и техничар рачунарства и програмирања у Техничком школском центру Зворник, посјетили су, током ове седмице, компанију „Алумина“.

Према ријечима директора ТШЦ Горана Грујића, у оквиру „Пројекат нед‌јеље“, који се у овом полугодишту реализује од 30. октобра до 3. новембра, ученици су, заједно са својим наставницима, били у прилици да се упознају са процесима рада у компанији „Алумина“, а из сфере њихових занимања.

- Захваљујемо се менаџменту „Алумине“ који је омогућио ову посјету, која је веома значајна за наше ученике – рекао је Грујић, напомињући да ТШЦ има и друге облике сарадње са „Алумином“.

У највећем зворничком колективу, средњошколци из Каракаја, разумљиво, највише су се задржали у Машинској и Електро радионици, а посјетили су и рачунарски центар и друге погоне ове фабрике. Према ријечима дипломираног инжењера машинства Чедомира Обрадовића, одговорног технолога и програмера CNC система у Машинској радионици, ученицима, који би у блиској будућности могли постати и радници „Алумине“, презентован је начин извођења радних активности. На самом почетку упознати су са поступком обраде метала на старијим машинама које и данас одговарају радним изазовима, а потом су активности усмјерене ка презентацији нових CNC технологија са којима фабричка радионица располаже и које у наредном периоду настоји подићи на виши ниво.

- Приликом презентације настојали смо да ученицима на што једноставнији начин прикажемо задатке и обавезе које их чекају као будуће раднике овог или неког другог привредног колектива. Прво смо их упознали са основама поступка обраде метала, посматрајући машине старије генерације. На овај начин, циљ нам је да ђаци створе слику да је управо конвенционална машина, односно „стари струг“ управо претеча модерних CNC система које данас све више користимо – казује Обрадовић, који је био домаћин ученицима из Техничког школског центра у Машинској радионици.

Будући CNC оператери били су у прилици да се упознају са поступком израде CNC програма за одређену позицију и да уз надзор младог инжењера уносе програм на CNC машини.

- Примјетна је била знатижеља, али и бојазност код ученика око самог писања програма, међутим тимским радом и заједничким залагањем и ове изазове смо успјешно савладали – истиче Обрадовић, изражавајући очекивање да ћемо у наредном периоду имати још бољу сарадњу образовног и реалног сектора, јер само синергијом између привреде и образовних установа, закључује, могућ је успјех.

Група ученика који се школују за занимање техничар електроенергетике посјетила је Електро радионицу, гд‌је су били у прилици да се упознају са опремом и уређајима који се налазе у овом објекту, што ће бити од користи овим младим људима у
њиховој будућој професионалној оријентацији.

- Наши инжењери и мајстори су их упознали са начином функционисања саме организационе јединице, као и са пословима који се овд‌је обављају. Ученицима је презентовано пуштање у рад мотора у празном ходу, као и сама припрема мотора за пуштање у рад. Показано им је како се мјери диелектрична чврстоћа трафо уља. У виклерској радионици им је показано како се врши премотавање намотаја статора. Упознати су и са начином подешавања заштита електромотора, те показан примјер једног трансформатора, гд‌је су се први пут сусрели и на практичном примјеру вид‌јели све његове саставне дијелове. Надамо се да смо им на овај начин макар мало приближили све оно што слушају у ђачким клупама и да ће неки од њих бити наше будуце колеге – изјавио нам је Перо Клисарић, одговорни инжењер за електрична мјерења и испитивања у ОЈ Електроремонт сектора Електроодржавање.

Иначе, компанија „Алумина“ има вишегодишњу успјешну сарадњу са Техничким школским центром. Ученици ове школе, прије свега занатских занимања, обављају и практичну наставу у нашој фабрици, а они најбољи, након завршеног школовања, прво запослење су управо добили у „Алумини“.

Прочитано 514 пута Последњи пут измењено 08 нов 2023

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;