Дјеца су данас дигитално вјешта, али нису довољно дигитално писмена

Данас су ученици другог, трећег и четвртог разреда ЈУ ОШ "Десанка Максимовић" Челопек ПО Каракај посјетили средњу школу (ЈУ Технички школски центар Зворник)  и од професора на занимљив и креативан начин сазнали нешто више о паметним и дигиталним уређајима.

Увођење предмета Дигитални свијет, за ученике млађих разреда основне школе, показало се као одличaн потез. Кроз рад на часовима они упознају програме, апликације, разне интернет платформе, али најбитније је научити их паметно и безбједно користити дигиталне уређаје и интернет. Циљ данашње посјете јесте да на практичним примјерима виде како функционише паметна кућа (Пројекат професора Боже Илића), рачунарски кабинети са умреженим рачунарима, као и све могућности које у настави пружа паметна табла.

Посјета је планирана у оквиру „Пројекат седмице“, која се већ неколико година успјешно реализује у ЈУ ТШЦ Зворник. Тако су мали основци имали и прилику да виде рад средњошколаца у машинским радионицама, као и ученичке експерименте, који јасно показују како се Земља окреће око своје осе - Фукоово клатно. Направљена је паралела са прошлошћу и начинима рада некада и сада. Човјек је и у прошлости изводио огледе, експерименте, користио разне машине, као и уосталом направио паметне уређаје које ми данас користимо.

Дјеца су данас дигитално вјешта, али нису довољно дигитално писмена да би знала да се заштите на интернету. Због тога је посебан нагласак стављен на безбједно коришћење дигиталних уређаја и помоћу квизова је провјерено знање ученика и заокружена ова посјета.

Професори Слађана Илић, Јелена Перић, Винка Савић, Његош Јововић, Миломир Борић и Дејан Поповић су се потрудили да прикажу ученицима предности и мане паметних уређаја. Малишани су били препуни позитивних утисака, користили умрежене рачунаре, паметну таблу, а учитељице Вера Крстић, Свјетлана Поповић и Милена Рикић су истакле задовољство јер је посјета у потпуности испунила њихова очекивања. Иницијатор посјете била је директорица ЈУ ОШ „Десанка Максимовић“ Челопек Сања Танацковић.

Учитељице су жељеле да се посебно захвале директору ЈУ ТШЦ Зворник, Горану Грујићу, као и помоћници директора, Бојани Танацковић, на издвојеном времену и срдачном пријему основаца.

Прочитано 904 пута Последњи пут измењено 01 нов 2023

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;