Хемијски техничар

Hemijski tehničar

Опис посла:

Хемијски техничар организује и спроводи лабораторијске поступке на подручју хемијских реакција и хемијско-физичких технолошких операција да би утврдили структуру и квалитет супстанци и услове њихове оптималне примене. Рад започиње провером функционалност и опреме и слагањем појединих апаратура, уколико је то потребно.

Ако ради са хемијским лаборантима, има руководећу функцију стога утврђује технолошке рецептуре и поступке према којима треба изводити задатке како би координисао и контролисао њихов рад.

Хемијски техничар мора знати руковати опремом и користити рачунар у свакодневном раду. Пошто координира радом у лабораторији, задужен је за прикупљање свих резултата анализа појединих узорака те у оквиру овлашћења доноси одлуке о употребљивости супстанци и о евентуалним мерама за корекцију квалитета. У оквиру свог рада хемијски техничар води и документацију о раду, о квалитету сировина и производа те о добијеним резултатима извештава надређене.

Осим тога, спроводи надзор и одговара за поштовање мера и прописа заштите на раду. Надзире чишћење лабораторијске опреме. Током рада води евиденцију о утрошеним хемикалијама и стању лабораторијске опреме те припрема наруџбе потребног материјала.

Хемијски техничар може бити и у додиру с потрошачима производа. Тако на пример техничар који у лабораторији синтетише или анализира неку супстанцу може кориснику сугерисати на који ће начин оптимално искористити сировину у даљој производњи. Води евиденције и о потребама потрошача и њиховим могућностима потрошње производа. Да би потрошачима дао што тачније смернице и упутства за примену које су у складу с технолошким могућностима потрошача, техничар прикупља и обрађује све писане документе и испитивања производа. Својим потрошачима такође демонстрира примене производа и заједно с њима проверава квалитет након примене. Ако се приликом применепојаве проблеми, утврђује узроке те предузима мере за њихово решавање. У свом послу мора пратити стручну литературу, публикације и прописе у својој струци.

Радни услови:

Хемијски техничари се запошљавају у научно-истраживачкој делатности те у лабораторијима при хемијској производњи, производњи и преради папира и производњи неметалних материјала. Раде у затвореном и вештачки осветљеном простору. То могу бити лабораторије испуњене стандардном хемијском опремом, али и потпуно аутоматизовани, затворени системи у које техничар ставља припремљене супстанце, а затим на контролном екрану прати ток хемијског процеса. Раде стандардно радно време осим када треба надгледати дуготрајније хемијске реакције. Рад се обавља седећи или стојећи, а укључује и повремено подизање терета. У складу с прописима заштите на раду, потребна је употреба заштитне опреме, рукавица, наочара и маски. Потребно је и поштовање процедура при коришћењу и складиштењу отровних и запаљивих материјала.

Hemijski tehničar - Nastavni plan i program

 

Прочитано 7703 пута

Саобраћај - презентација занимања упис 24/25

Електротехника - презентација занимања упис 24/25

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Хемијски техничар - упис 2024/2025.

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;