Музичка, рецитаторска и драмска секција ЈУ ТШЦ на отварању "Светосавске недјеље" Истакнут

Музичка секција ЈУ ТШЦ Музичка секција ЈУ ТШЦ Фото: ЗворникДанас

Културним догађајем „Зворнички прозори душе“ синоћ је у Зворнику почела 23. „Светосавска недjеља“.

Манифестацију која се обиљежава од 23. до 31. јануара отворио је начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности општине Зворник Милан Цвијетиновић који је рекао да је „Светосавска недјеља“ прилика да културни ствараоци и локална удружења, која његују традицију српског народа, допринесу квалитету програма ове културно-духовне манифестације.

Протојереј ставрофор Видоје Лукић истакао је да је Свети Сава духовни родоначелник српског народа и немјерљива личност која заслужује више пажње и светковине него што то може да се смјести у један дан.

- То смо знали прије 23 године када смо дошли на идеју да почнемо празновање „Светосавске недjеље“ у коју ће бити смјештено низ културних догађаја у част Светог Саве рекао је Лукић додавши да ће у току празновања ове манифестације бити доста културно-духовних догађаја.

Предсједник зворничке СПКД „Просвјета“ Радосав Перић подсјетио је да је „Светосавска недjеља“ прва манифестација у Републици Српској под овим именом која, захваљујући Општини Зворник, школама, цркви и члановима „Просвјете“, траје 23 године.

- Ова манифестација сваке године је садржајнија и љепша, са још више публике и можемо бити поносни на њу. Поред културног и духовног дијела, она садржи и спортски дио, а то је веома значајно да се његује здрав дух – рекао је Перић.

Он је поручио да треба да поштујемо наше народне обичаје, да се не отуђујемо једни од других, истакавши да је ова културно-духовна манифестације прилика да се сабирамо, да саборујемо и да се на неки начин подсјетимо на нашу прошлост.

- Често мислимо да смо у ташкој ситуацији, а заборављамо да има и других који су у још тежој ситуацији и зато треба да се вратимо братољубљу и светосављу, чиме ћемо лакше пребродити све наше тешкоће – истакао је Перић.

Књижевница Радмила Ђокић из Бијељине оцијенила је да ова манифестација значи много за млађа и старија покољења и да је треба његовати за будућа покољења.

На синоћњој књижевној вечери, поред Ђокићеве својим стиховима представиле су се и зворничке пјесникиње Дана Гаврић, Илинка Матић и Снежана Николић. У програму су наступили и музичка група, рецитатори и глумци Техничког школског центра, те пјевачка група и фолклорна секција друштва „Просвјета“.

Текст и фотографије: www.zvornikdanas.com

Прочитано 1948 пута Последњи пут измењено 24 јан 2015

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;