Девет школа из Србије и Републике Српске потписало споразум о сарадњи

Четири школе из Србије (три из Суботице и једна из Косовске Митровице) и пет школа из Републике Српске потписале су Мултилатерални споразум о сарадњи у области стручног образовања, којим је озваничена дугогодишња сарадња ових школа, а који ће помоћи да се унапреди образовање у свим аспектима.

Дугогодишња сарадња и пријатељски односи који већ постоје међу овим школама, добили су и званичну потврду, чиме је омогућено да она у будућности буде још боља и плодоноснија.

- Неку нашу дугогодишњу сарадњу, пријатељство смо преточили у споразум уз помоћ кога треба да унапредимо сарадњу, школске програме, међународну сарадњу, а већ смо у току са неким пројектима. Да то не буде само дружење, већ да буде на корист школа - и запослених и наше деце, истиче Чедомир Барош, у име синдиката.

Direktor Grujic

Потписивање споразума ових девет школа отворило је пут ка организацији која би окупила све школе из Србије и Републике Српске, сматра Горан Грујић, директор ЈУ Технички школски центар Зворник, један од потписника споразума.

- Наша идеја је била да проширимо искуства из свих школа, јер је систем образовања у Србији и Републици Српској веома сличан. Сигуран сам да је ово само почетак формирања неког великог удружења свих средњих школа у Србији и Републици Српској објашњава он.

Овим споразумом утврђени су правци у којима ће се даља сарадња одвијати, а један од потписника је и суботичка Хемијско-технолошка школа.

- Начелно су договорене теме које би требало да представљају темељ ове сарадње, а то је у првом реду међусобно упознавање, затим успостављање односа коиј су базирани највише на компатибилности школа у смислу образовних профила и подручја рада - истиче директор ове школе, Никола Матковић.

Споразум је у име школе коју представља потписао и Живко Милентијевић, професор у Техничкој школи "Михаило Петровић Алас" из Косовске Митровице. Он је уједно и представник 14 школа са подручја јужне покрајине.

 - Надам се да ова сарадња која је сада на почетку, неће бити мртво слово на папиру, већ да ће се унапредити и да ће бити на добробит свих. Очекујем да посетама свим школама дођемо пре свега до упознавања наших ученика, дружења, да видимо где су друге школе више оствариле успеха, да учимо од њих и делом они од нас. Да сарадња унапреди све аспекте образовања наших ученика - рекао је Милентијевић.

Након потписивања споразума, уследио је обилазак школа, где су потписници могли у пракси да виде оно о чему су разговарали.

- Оно што смо данас причали, то је била теорија, оно што ће они сада видети обиласком наших школа је заправо на делу показано све оно што смо годинама улагали, не само у инфраструктуру, већ и у побољшање услова рада, боравка деце и услова рада наставника - истиче Јасмина Стевановић, секретарка Секретаријата за друштвене делатности.

 Школе које су потписале споразум су: Техничка школа "Иван Сарић", Политехничка школа, Хемијско-технолошка школа Суботица, Техничка школа "Михаило Петровић Алас" из Косовске Митровице, Техничка школа Требиње, ЈУ Технички школски центар Зворник, ЈУ Средњошколски центар Мркоњић Град, ЈУ Средњошколски центар "Петар Кочић" Зворник, ЈУ Саобраћајна и електро школа Добој.

Прочитано 1319 пута Последњи пут измењено 07 дец 2023

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;