Како и зашто прећи на Linux

На нови, за вас непознати, оперативни систем треба прећи поступно, корак по корак. За почетак, на свом Windowsu, почните да користите програме који су доступни и на Линуксу.

Вероватно већ сада користите неке од апликација које су доступне на оба система: Firefox, Chrome, VLC, FileZilla …

Као следећи корак, урадите инсталацију Линукса уз постојећи Windows (dual boot) и постепено се прилагођевајте новом оперативном систему. Временом ћете упознавати нове програме од којих су многи бољи од оних што сте до сада користили. Нема потребе да журите током транзиције. Тек када осетите да сте потпуно овладали новим оперативним системом, можете спровести уклањање Windowsa.

Слобода избора

Линукс је потпуно слободан и бесплатан оперативни систем. Пре неколико година, без доброг интернета, било је мало теже доћи до инсталационог диска, док је данас само потребно одабрати дистибуцију за коју мислите да вам одговара и преузети ISO слику. Код избора дистрибуције, прво погледајте са којим хадрверским ресурсима располажете, па у складу са тим потражите одговарајућу верзију. За разлику од Windowsa који долази са једним графичким окружењем, Линукс корисници могу да изаберу неколико (KDE, Gnome, Xfce, Cinammon, Mate, LXDE…), а ту су менаџери прозора са минималном потрошњом ресурса (OpenBox, JWM, IceWM, Fluxbox, Blackbox…).

Једноставна инсталација

Инсталациони поступак за Линукс је лакше спровести него за Windows, па то не би требао да буде проблем за просечног корисника. На интернтету је доступна огромна количина Линукс инсталација у сликама, а исто тако и бројни видео клипови са истим садржајем. Ако само желите да баците поглед на нову територију, и то је могуће користећи ткз. Live CD, који ће вам омогућити подизање оперативног система без инсталације на хард диск. На такав начин, оперативни систем ће радити успорено, али ће бити довољно да видите о чему се ради, а “живи” диск може имати своју намену и код репарације система.


Отпоран на вирусе

Вероватно нема корисника Windowsa који није имао проблеме са вирусима, спајверима и сличним непријатностима. Свакодневно се појављују нови црви и тројанци који угрожавају функционисање система, па нисте никада сигурни да ли ће се ваш Windows сутра нормално подићи. Многи корисници нису ни довољно едуковани да би користили разне антивирусне програме и заштитне зидове. За то време, Линукс корисници крстаре на интернету без антивирусних алата, без страха да су одласком на сумњиви сајт, покупили вирус или нешто слично. Антивирусни програми постоје и на Линуксу, али их огромна већина корисника не употребљава, јер не доживљава никаве проблеме са злонамерним садржајем.

Стабилност система

Сигурно вам се много пута десило да се Windows замрзне и да морате ручно да га рестартујете. Најгора варијанта је ако морате да баците вишечасовни рад на неком документу, без могућности да га сачувате у тренутном стању. Овакве ствари су на Линукс оперативном систему права реткост, јер рушење појединих апликација неће утицати на замрзавање вашег система. Линукс можете инсталирати и од нуле, додајући само оно што вам је неопходно, без програма и алата који вам нису потребни. Због таквих могућности, уз пословичну стабилност и поузданост, Линукс је постао јако популаран међу систем администраторима широм света.

Апликације и драјвери

Када инсталирате виндоус, потребно је потрошити прилично времена на инсталацију драјвера и свих потребних програма. Уз најпознатије Линукс дистрибуције долази инсталиран готово сав потребан софтвер за просечног корисника. У великој већини случајева неће вам бити потребна инсталација додатних управљачких програма. То значи да ће вам аутоматски прорадити кућна бежична мрежа, моћи ћете да слушате музику и погледате филм, преко аудио и видео плејера. Биће вам одмах омогућена обрада докумената преко канцеларијског пакета, а преко веб прегледача можете погледати шта се ново појавило на сервису YouTube.

Са оперативним системом стићи ће и бројни алати као што су текстуални едитор, архивер, приказивач слика, ПДФ читач, као и управник пакета преко кога ћете инсталирати сав софтвер који вам буде потребан.

Постати слободан

Главном играчу међу софтверским компанијама више одговара да на вашем рачунару имате његов крековани оперативни систем, него слободни. Стварањем одређене навике и зависности, софтверска компанија се нада да ће у будућности наплатити свој производ, па макар то било оног дана када региструјете фризерски салон или трафику. Њима је добро познато да ако корисник једном пређе на слободни оперативни систем, неће се више никада вратити. Као што је на почетку речено, крените у промене, корак по корак. Нема разлога да имате било какав страх од непознатог и новог. Такође, нема разлога да своје десктоп искуство стичете по моделу, онако како то замишља једна компанија. Приче да је Линукс само за програмере и оне који су вешти са командном линијом, не одговарају истини. Данас је то потпуно функционалан оперативни систем прилагођен крајњем кориснику. Зато нема разлога за било каквим одлагањем, припреме за прелазак на слободну територију можете почети већ данас.

Извор: Debian Srbija

Прочитано 2572 пута Последњи пут измењено 16 дец 2015

Саобраћај - презентација занимања упис 24/25

Електротехника - презентација занимања упис 24/25

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Хемијски техничар - упис 2024/2025.

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;