Свечана академија поводом Дана Републике Српске

Свечана академија поводом Дана Републике Српске Фото: Зворник Данас

Чланови наше драмске и рецитаторске секције су учествовали на Свечаној академији уприличеној поводом Дана Републике Српске чији су организатори Министарство просвјете и културе Републике Српске, Републички педагошки завод и Град Зворник.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић поручио је да је све ово што се ради поводом Дана Републике изузетно важно, а нарочито због преношење сјећања на младе људе који су дали своје животе да  би ми данас овако живјели и стварали за будуће генерације.

– Ако је цијенити према Зворнику гдје је капацитет вртића пребукиран, гдје се настоји направити још један вртић, све ово заиста има смисла. Ријечи из пјесме Љубивоја Ршумовића можда су најбоља порука а гласе „домовина се брани љепотом и чашћу и знањем, домовина се брани животом и лијепим васпитањем“ – рекао је Малешевић.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода, подсјетио је да од 1993. године завод обиљежава Дан Републике Српске и сваке године у другом граду.

– Прије тога расписали смо конкурсе на тему „Моја Република“ гдје се пријавило 160 школа и 650 ученика са литерарним радовима, односно 170 школа са 3.300 ликовних радова. Ми на овај начин желимо да у прослави Дана Републике учествују сви ученици Републике Српске, а то је преко 150.000 ученика и сви имају право да се пријаве на конкурсе. Тако подстичемо ученике да гаје патриотизам према својој Републици, а ми ћемо и наредних година организовати манифестације поводом Дана Републике. Овим путем захваљујем се градоначелнику Стевановићу и његовим сарадницима, јер су одлични домаћини, као и школама које су припремиле програм – рекао је Дамјановић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић нагласио је да је јако битно да се код најмлађих развија осјећај о Дану Републике Српске и важности 9. јануара 1992. године.

– И данашња изложба јесте прилика за то, да видимо како млади доживљавају тај дан, да генерације које долазе воле и славе Републику Српску, на свима нама је обавеза да младим људима кажемо и докажемо шта нам значи Република Српска, да је славимо вјечито, да подстичемо младе људе да овдје остају, да се рађају дјеца а ми који вршимо функције имамо вјечито обавезу да стално поправаљамо услове живота како би се то истински и могло дешавати – истакао је Стевановић.

Изложбу на којој су изложени најбољи од пристиглих ликовних радова отворио је Дамјановић. Малешевић, Дамјановић и Стевановић су на Свечаној академији уручили награде ауторима најбољих ликовних и литерарних радова, док су пригодан програма у оквиру академије приредили професори, наставници и ученици зворничких основних и средњих школа.

Извор: Зворник Данас

 

Прочитано 2061 пута

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;