Други о нама: Ученици ЈУ ТШЦ Зворник „пеку“ занат у „Алумини“

Будући бравари, ученици Техничког школског центра у Зворнику, од септембра прошле године, занат „пеку“ у компанији „Алумина“.

Заједно са својим професором, два пута седмично, по шест школских часова, проводе у овдашњим фабричким халама, радећи на пословима који их очекују након завршене школе.

У Машинској радионици, у групи за ремонт пумпи, вентилатора и редуктора, затекли смо голобраде дјечаке, који, на почетку још једног дана предвиђеног за практичну наставу, чекају упуте о „радним задацима“ који их очекују у наредна четири и по сата. Професор механике Ранко Котуровић каже да су веома задовољни начином на који су ученици прихваћени у фабрици, јер мајстори који раде са њима су веома стручни у свом послу и успјешно преносе своја знања.

„Долазимо уторком и сриједом, јер је у другој години пракса два пута недјељно. У оваквој фабрици сигурно да наши ученици могу много тога да науче и сазнају. Поред послова у радионици, они одлазе и на погоне фабрике, заједно са мајсторима из ове ремонтне групе и ово је за ђаке веома драгоцјено искуство“, истиче професор Котуровић, наглашавајући да ће ови ученици, у трећем разреду, три дана у седмици проводити на практичној настави.

У разговор се укључују у будући бравари.

„Све што радим у фабрици је веома интересантно. Најчешће сам на пословима ремонта пумпи. Волим занат, уосталом и мој отац је бравар, запослен у овој фабрици“, каже Вуле Иконић из Челопека.

„Вријеме од 07.30 до 12 сати брзо прође. Најважније ми је да добро изучим занат и да по завршетку школе добијем посао“, додаје Никола Недић, који живи у приградском насељу Шћемлија.

Његов колега Игор Спасојевић каже да се добро уклопио у систем рада.

„Много нам значи што смо у овој фабрици, гдје можемо много тога да видимо, научимо и урадимо. Искористио бих прилику да се захвалим искусним мајсторима на савјетима и потпуној спремности да нас уведу у све тајне овог заната.“

Слично причају и Амар Мумић из Крижевића и Иван Тодоровић из Малог Зворника, који су заокупљени пословима на редукторима и вентилаторима.

Пословођа ремонтне групе у којој су ученици на пракси износи само позитивна искуства са овом групом будућих бравара.

„Веома су вриједним, труде се да што више науче и добро је што су се опредијелили за занат, јер на тржишту рада скоро да нема бравара“, каже Мијат Живковић.

Горан Богдановић, секретар ЈУ ТШЦ Зворник, каже да се ученици након завршене основне школе нерадо опредјељују за занатска занимања, посебно за металски сектор.

„Технички школски центар има веома успјешну сарадњу са компанијом „Алумина“, гдје око 30 наших ученика редовно похађа практичну наставу. То је за нас изузетно битно, јер ово је прави примјер сарадње привреде и образовања, а посебно је важно за те младе људе који сутра треба да добију посао у струци за коју се школују“, истиче Богдановић.

Чланак у листу "Алумина - интерне информације"

 

Прочитано 2680 пута Последњи пут измењено 07 јун 2016

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;