Жељко Стевић - докторанд на ФТН у Новом Саду

Једна од главних идеја при покретању школског сајта била је повезивање са нашим бившим ученицима, који су наставили да нижу успехе на разним научним пољима. Жељко Стевић, докторанд на Факултету техничких наука у Новом Саду, дефинитивно спада у групу најуспешнијих.

Жељко је основну школу завршио у Козлуку као добитних Вукове дипломе. Потом је уписао Саобраћајну школу (Техничар ПТТ саобраћаја) у ЈУ Технички школски центар Зворник. Школовање је наставио на Саобраћајном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, где је дипломирао као први у генерацији, на смеру Логистика. Исти успех поновио је и две године касније, када је одбранио завршни мастер рад. Тренутно је у завршној фази процедуре одбране докторске дисертације на Факултету техничких наука у Новом Саду на студијском програму Саобраћај.

Жељко је на Саобраћајном факултету у Добоју у звању вишег асистента, изводи вежбе из групе предмета на смеру логистика. Има остварену међународну сарадњу са великим бројем иностраних научника са више континената о чему сведоче и објављени научни радови у сарадњи са поменутим. Аутор и коаутор је 59 научних радова објављених у земљи и иностранству на научним конференцијама и у часописима, те коаутор једног универзитетског уџбеника.

Разговор са Жељком почели смо о плановима по завршетку докторских студија.

Саобраћајни факултет у Добоју на коме радим је веома млад, али као институција постигао је велике резултате у погледу образовања студената, научно-истраживачких резултата, сарадње са привредом. Постао је битна карика Универзитета у Источном Сарајеву. Дакле, факултет је на правом путу, па поред чињенице да се у иностранству може брже напредовати и остварити већа зарада, себе у будућности ипак видим овде на територији наше републике, јер желим и даље да унапређујем свој факултет и да заједно идемо ка врху. Наравно могућност усавршавања у иностранству на краћи временски период је отворена и радо бих је прихватио, те стечено искуство и знање применио на нашим просторима. Управо је у току разматрање могућности одласка на лето месец дана у Иран на факултет науке и технологије Babol, где имам прилику повести и два студента како би изучавали концепт Индустрије 4.0 и примену интелигентних транспортних система (ITS) у области логистике.

Средња школа је један од најлепших периода у животу. Какве су твоје успомене на четири године проведене у ЈУ ТШЦ у Каракају?

Период проведен у средњој школи заузима посебно место у животу сваког човека, како са аспекта пријатељстава од којих нека остају и читав живот, тако и са аспекта образовања које човек стиче. Увек се радо сетим компактности коју је наш разред имао, те свог разредног професора Мирка Остојића који је некада знао издвојити време и за животни савет, а не само за математику коју је предавао. Поред тога период проведен у средњој школи буди лепа сећања из разлога, јер је то период који је ако се може рећи „осетљив“ и период када човек почиње да сазрева. Средина, људи и околности које окружују човека у том раздобљу живота играју битну улогу у правилном сазревању, а те елементе Технички школски центар Каракај свакако има.

Ускоро ће нова генерација свршених основаца бирати даљи професионални пут. Можеш ли да им даш савет и да се подсетиш како си ти донео одлуку у избору средње школе.

Човек свакодневно доноси одређене мање или веће одлуке од којих је избор средње школе дефинитивно једна од важнијих која итекако може утицати како на даљи ток каријере човека, тако и на његов комплетан живот. Практично при доношењу одлуке о избору свог будућег занимања може се рећи да се човек налази на одређени начин на раскршћу животних путева. Да би се донела исправна одлука потребно је сагледати ситуацију из више углова односно уважити више критеријума. Сећам се да су ме пред завршетак основне школе поједини наставници саветовали да упишем медицину или гимназију. На сву срећу нисам их послушао, а првенствено из разлога, јер нисам себе видео у тим средњим школама. Желео сам нешто другачије и определио сам се за Саобраћајну школу и смер техничар ПТТ саобраћаја, који је у том тренутку био нови смер. Имао сам жељу да будем инжењер, а саобраћај као техничка област био ми је занимљив и због практичности примене стечених знања и могућношћу за константним и видљивим побољшањем његових елемената.

Колико ти је боравак у средњој школи помогао у наставку школовања?

Боравак у средњој школи ми је у великој мери помогао у наставку мог образовања, те пружио ми добру подлогу стеченог знања које сам касније надограђивао. Иако сам се након друге године студија на Саобраћајном факултету у Добоју определио за смер и област логистика у којој се и даље усавршавам, стечено средњошколско знање ми је било од круцијалног значаја из више разлога. Један од њих је и стечено опште образовање, јер прве две године факултета изучавају управо предмете из ове области, те на одређени начин стручно образовање, јер логистика покрива велики број области, све видове транспорта, па и у великој мери и област поштанског саобраћаја, нарочито у данашње време када се појавио концепт брзих пошта. Колико је логистика важна и свеприсутна говори и чињеница да у развијеним земљама свако предузеће без обзира на своју делатност мора имати инжењера логистике.

Поред напорног рада, да ли имаш времена за слободне активности?

Поред свих научних активности које имам све време играм активно фудбал, а тренутно сам капитен ФК Требава из Осјечана код Добоја, који се такмичи у Регионалној лиги група Центар.

Која су ти најдража признања за велики труд и посвећеност послу?

Неке од значајних награда и признања које сам добио током своје каријере су:

  • Добитник медаље заслуга за народ у области образовања и науке од стране председника Републике Српске - 09.01.2018. године.
  • На 7. Фестивалу науке који организује Министарство науке и технологије Републике Српске проглашен сам за најбољег младог истраживача III циклуса студија – новембар 2017. године.
  • Добитник сам престижне стипендије Фонд др Милан Јелић (Министарство науке и технологије Републике Српске) 2015. и 2017. године. Оба пута сам био првопласиран на ранг листи.

За крај разговора, као успешан млад човек, имаш ли препоруку за нове генерације ученика ЈУ ТШЦ Зворник и неке будуће нараштаје.

Млади би требали да стварају тимове и да раде у тимовима, да створе здраву међусобну конкуренцију где ће успех једног на успех терати и другог, а све уз узајамну помоћ и подршку. Рад, труд и учење се у већини случајева исплате и за то је потребно истрајати у многим стварима и савладати препреке које вам живот свакодневно поставља на пут. Потребно је имати циљ и планове, усмерити се ка циљу и тежити његовом остварењу. Успех ће сигурно доћи.

Уз захвалност Жељку за издвојено време за разговор за школски сајт, желимо да поменемо још неке успехе које је овај млад човек постигао. Био је члан научног одбора 10. Научно-стручне конференције “Студенти у сусрет науци” са међународним учешћем 2017. године. Био је члан Организационог одбора Научног симпозијума Нови Хоризонти (Добој) 2013. и 2015. године, а секретар истоименог симпозијума 2017. године. Поред тога био је и члан Организационог одбора International Conference on Management, Engineering and Environment 2017. (Београд), те је члан организационог одбора и овогодишње ICMNEE конференције. Рецензент је у неколико часописа од којих су два са SCI листе. Члан је International Society on MCDM и члан Савета за повезивање са тржиштем рада Саобраћајног факултета Добој.

 

 

 

Прочитано 3549 пута Последњи пут измењено 28 феб 2018

Саобраћај - презентација занимања упис 24/25

Електротехника - презентација занимања упис 24/25

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Хемијски техничар - упис 2024/2025.

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;