Алумина запослила 10 наших ученика

Десет ученика Техничког школског центра из Зворника, који су показали најбоље резултате обављајући у протекле три године практичну наставу у компанији „Алумина“, радно ће бити ангажовани у највећем зворничком колективу.
Са тек стеченом дипломом, ови млади људи који су се опредијелили за техничка занимања, као што су варилац трећег степена и обрађивач метала резањем, добили су шансу да своје знање из школских клупа и вјештине које су стекли током практичног дијела наставе, усавршавају у будућем свакодневном послу, на својим радним позицијама у овој фабрици.

Поводом потписивања уговора о раду и ступања на посао, менаџмент компаније уприличио је пријем за ове младе раднике, коме су присуствовали и један број њихових родитеља, као и директор ЈУ Технички школски центар из Зворника Горан Грујић.

Помоћник директора компаније „Алумина“ за техничка питања др Зоран Обреновић пожелио је младим заваривачима и металостругарима добродошлицу у фабрику, истакавши да менаџмент компаније прави амбијент у коме у наредном периоду хоћемо да бирамо најбоље раднике, који ће овђе добити посао и имати прилику да покажу колико знају уз могућност напредовања у струци, те да се остваре у пословном, али и у породичном смислу.

- Извршили смо пријем за техничка занимања која су неопходна овој фабрици. У протеклом периоду, пратећи рад ових ученика који су долазили код нас на стручну праксу, њихови ментори сачинили су списак најбољих. На овај начин смо показали да смо компанија која размишља о својој будућности и која послује по највишим европским и свјетским стандардима и да, сходно томе, увијек имамо захтјев да бирамо најбоље – рекао је Обреновић и нагласио да ће кадровска политика бити важан сегмент који ће у будућности опредијелити и опстанак фабрике на овим просторима.

Заједно са младим, школованим кадровима, истакао је Обреновић, менаџмент „Алумине“ жели да гради и развија компанију која може озбиљно да се носи у коштац са својом конкуренцијом у Европи и свијету и да притом правимо бољу будућност на овом подручју.

- Вјерујем да ћете бити задовољни и да ћете се остварити у овој фабрици у наредном периоду – поручио је Обреновић.

Директор Одржавања у „Алумини“ Славиша Милић, обраћајући се будућим радницима компаније, нагласио је да се ова група ученика показала као најбоља на практичној настави у фабрици у минуле три године њиховог школовања и да могу равноправно, са искуснијим колегама, наставити да раде.

- Пред вама је будућност, радићете са старијим колегама, од којих можете још много тога да научите, те имати прилику да радом и посвећености послу стичете жељено искуство – рекао је Милић, те додао да је „Алумина“, као друштвено одговорна компанија, препознала потребу да помогне Техничком школском центру у систему дуалног образовања.

- Ми смо то радили на начин што смо омогућили ученицима техничких занимања да обављају праксу у нашој фабрици обезбјеђујући им сву потребну и неопходну опрему, средства за рад, алате и слично, те квалитетне менторе како би им пренијели своје богато знање и искуство – навео је Милић, додајући да је у протеклој школској години 58 ученика из Техничког школског центра обављало практични дио наставе у „Алумини“.

Он је изразио задовољство што је овим запошљавањем заокружена једна успјешна прича, те овим младим људима поручио да радом зараде адекватну плату и новац како би могли да живе и остану на овим просторима.

Млади радници, након потписивања уговора о раду, нису крили задовољство што су добили прилику да раде у „Алумини“.

- Много ми значи што сам добио посао у овој компанији. Исплатио се уложени труд послије три године школовања. Велика ми је жеља била да постанем металостругар – казује Милорад Дамјановић, обрађивач метала резањем.

Срђан Лазаревић из Челопека признаје да није очекивао да ће овако брзо добити посао. Срећан је што је завршио занат који је волио и за који се успјешно школовао.

- У протекле три године имали смо квалитетну праксу у „Алумини“ захваљујући добрим менторима, изврсним мајсторима свог посла, од којих смо могли много да научимо – прича овај 18-годишњак, који је одлучио да остане у родном крају, радећи посао о коме је могао доста да чује од оца Живана, заваривача у „Еникон-монту“.

Његов доскорашњи школски друг и будући колега у „Алумини“, варилац III степена стручне спреме Дивљановић, каже да је привилегија добити посао у једној овако великој фабрици. .

- Послије три године школовања диплома и одмах радно мјесто – рећи ће Славиша, коме је, како каже, жеља да даље напредује у струци и постане добар мајстор.

Додаје да су у школи стекли одређено знање, али да су много тога конкретног о заваривачком послу научили за вријеме практичног рада у халама „Алумине“.

- Трудио сам се да учењем и ангажовањем на пракси, добијем посао у овако великој фабрици, пошто нам је директор Одржавања рекао да ће компанија пружити шансу најбољим међу нама, тако да сам се надао позиву из „Алумине“ – рекао је Дивљановић.

Радост због заснивања првог радног односа, одмах након завршетка школовања, са својим синовима подијелили су и њихови очеви, који су присуствовали овом догађају.

- Пуно ми значи што и мој син почиње да ради у овој фабрици, јер знам које привилегије имају запослени у „Алумини“ – каже Новица Зеленовић, маневриста у жељезничком транспорту сектора Логистика, чији је син Митар будући металостругар у „Алумини“. Додаје да једва чека да заједно отац и син иду на посао.

Маринко Савић поносан је на сина Марка, једног од најбољих ученика у својој генерацији.

- Од основне школе само је причао о заваривачком позиву. Био је максимално посвећен школовању, као ђак генерације могао је да упише и факултет, али је желио да се доказује у струци. Надам се да ће бити успјешан заваривач, јер ће радити у фабрици са добрим мајсторима – говори Марков отац.

Директор Техничког школског центра, дипломирани инжењер електротехнике, Горан Грујић, каже да ова зворничка школа посљедњих година има веома успјешну сарадњу са компанијом „Алумина“.

- Годинама се боримо да излазни производ наше школе буде управо овај чин, да ученици који заврше практичну наставу у привреди, прије свега они најбољи, ту и остану. Потписивање уговора о раду са десет наших доскорашњих ученика је, без сумње, најбоља потврда заједничког рада „Алумине“ и ЈУ Технички школски центар – истакао је Грујић, који се захвалио руководству „Алумине“ на подршци и разумијевању за извођење практичне наставе и интересовање за занатска занимања, наводећи да је ово прави примјер дуалног образовања и сарадње образовних установа и привреде.

У Кадровској служби „Алумине“ наводе да овим запошљавањем компанија попуњава дефицитарна радна мјеста, а уједно и подмлађује се колектив.

- Подмлађивање кадра чини и стварање будућности, долазак нове енергије, идеја, продуктивности, као и промјена. Ови млади људи су својом жељом за учењем, радом, трудом и енергијом, заслужили да им се да шанса да своја знања унапређују – каже Мирјана Шоја, руководилац Кадровске службе, очекујући да ће ово бити подстрек и за све будуће ученике да искористе своју шансу коју добију за вријеме обављања практичне наставе у овој фабрици.

Компанија „Алумина“ тренутно запошљава 1.459 радника, међу којима је више од 420 млађих од 35 година.

Прочитано 1001 пута Последњи пут измењено 11 авг 2021

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;