На пракси у компанији "Алумина"

У компанији „Алумина“, на часовима практичне наставе, у текућој школској години налази се 54 ученика Техничког школског центра у Зворнику.

Ријеч је о ученицима друге и треће године, смјер електричари, бравари, обрађивачи метала резањем и вариоци, који два, односно три дана, проводе у овдашњим фабричким халама, радећи на пословима који их очекују након завршене школе.

Директор Техничког школског центра у Зворнику Горан Грујић истиче да је сарадња са „Алумином“ од вишеструког значаја за ову установу и њене ученике.

- Јавна установа Технички школски центар Зворник и ове, као и претходних година, изражава захвалност компанији „Алумина“ због велике предусретљивости коју је показала у погледу одржавања дијела практичне наставе наших ученика у својим погонима – наводи Грујић.

Школа је, каже, захваљујући овој сарадњи, обезбиједила квалитетну праксу за ученике, док је „Алумина“ показала да је и даље један од колектива са великом друштвеном одговорношћу.

Грујић истиче да је од кључне важности за све ученике техничких занимања да практична знања из своје струке стичу у реалном производном окружењу, додајући да између 80 и 90 ученика Техничког школског центра практичну наставу похађа у овдашњим привредним колективима.

Директор Одржавања у „Алумини“ Славиша Милић каже да ресурси ове компаније и људски потенцијали, могу доста помоћи ученицима у стицању потребног знања.

- Овдје имају све што им треба и што могу да науче, виде и практично ураде – наводи Милић, напомињући да су видљиви резултати код ученика из практичног дијела наставе. Милић истиче да ученици имају добре услове док су на практичној настави и да уз изврсне мајсторе стичу знања и драгоцјено искуство.

директор Славиша Милић

- Долазимо три пута седмично на праксу у „Алумину“. У оваквој фабрици можемо много тога да научимо и сазнамо – каже Марко Савић, одлични ученик треће године, будући варилац.

Његов друг из разреда, Драган Бодирогић, каже да су се добро „уклопили“ у систем рада.

- Много нам значи што смо на пракси у овој фабрици, гдје можемо много тога да видимо, научимо и урадимо – истиче Бодирогић, који живи у Осмацима.

У разговор се укључује и Хамза Кунић, такође ученик завршне треће године.

- Имамо добре услове да научимо занат, мајстори су љубазни, настоје да нам што више пренесу знања – прича Кунић, коме је дјед својевремено био заваривач.

Са младим вариоцима највише времена проводи Станоје Дукић, заваривач специјалиста у РМО, један од најбољих мајстора у својој струци на овим просторима.

- Веома су вриједни, труде се да што више науче и добро је што су се опредијелили за занат, посебно за занимање заваривач – прича Дукић, очекујући да ће неки од ових голобрадих дјечака добити посао у „Алумини“, јер то својим залагањем и понашањем, како каже, заслужују.

У великој хали у машинској радионици за једним стругом на обради метала затекли смо Митра Зеленовића и Николу Тодића, ученике треће године смјер обрађивач метала резањем.

- Волимо овај позив, занимљив је посао. Своју будућност видимо на овим просторима, вољели би да се након завршеног школовања запослимо у овој фабрици – причају будући металостругари о којима само позитивна искуства износи искусни мајстор за стругом, ВКВ металостругар Перо Павловић.

У менаџменту компаније кажу да је веома важна добра комуникација између привреде и школства и да је „Алумина“, као друштвено одговорна компанија, препознала важност улагања у младе кадрове.

- Наш циљ да се кроз сарадњу са Техничким школским центром, али и другим образовним установама, едукују и намјенски школују кадрови, који ће бити потребни овој фабрици. Посебно се то односи на занимања која су дефицитарна на тржишту рада – закључује Славиша Милић.

извор: Зворник Данас

Прочитано 1150 пута Последњи пут измењено 19 мар 2021

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;