Велики успех ученица хемијске школе

Ученице трећег разреда наше школе, које се образују за занимање хемијски техничар, Сара Перић, Александра Поповић, Кристина Аћимовић и Ана Ерак, учествовале су на међународном наградном конкурсу ученика и студената хемијске струке на тему искоришћења руда и освојиле престижну награду.

Организатор конкурса је фондација RAISESEE (Raw MaterIals Students Internships in East South East Europe). Поменути фонд уједињује 8 европских земаља, међу којима је и Република Српска. Позив за учешће на конкурсу је стигао након што је Природно-математички факултет из Бањалуке контактирао нашу школу и представио идеју управи школе.
Са речи се брзо прешло на дело, те су четири ученице започеле израду пројектa. Пројекат се заснива на искориштењу црвеног муља. Главни разлог при одабиру теме је била фабрика Алумина, која се налази у нашем граду. Алумина једноставним поступком производи неколико продуката, зеолит, металуршка и неметалуршка глиница (чини око 60% укупне производње), међу којима се издваја силико гел. Поред велике исплативости свих продуката, главни недостатак је добијање већих количина црвеног муља, који због своје високе базичности представља опасност за подручје које се налази око његовог места. Истраживањем су дошле до закључка да постоји више минерала који се могу искористити. Рад се темељи на сепарацији жееза магнетним плочама.
Главни циљ њиховог рада било је смањење количине отпада који прети изливањем, које би могло бити кобно за околно становништво.
Након завршетка пројекта резултати су били фантастични. Наше девојке су освојиле треће место, за које су предвиђене новчана награда и организована практична настава у Бањалуци. Пракса ће бити одржана у периоду од 16. до 19. децембра у просторијама Природно - математичког факултета. За ученице су предвиђена предавања истакнутих професора бањалучког универзитета, као и обилазак околних фабрика, како би се што боље теоријски и практично упознали са хемијским процесима.

Прочитано 1647 пута

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;