Занати за брзо запослење

УЧЕНИЦИ ТЕХНИЧКОГ ШКОЛСКОГ ЦЕНТРА НА ПРАКТИЧНОЈ НАСТАВИ У КОМПАНИЈИ „АЛУМИНА“: ЗАНАТИ ЗА БРЗО ЗАПОСЛЕЊЕ

Ближи се крај још једне школске године у којој су ученици Техничког школског центра у Каракају, часове практичне наставе имали у компанији „Алумина“. У минулом периоду, опште је мишљење, шездесетак ученика, прије свега занатских занимања, били су у прилици да много тога науче у фабричким радионицама и производним погонима највећег зворничког колектива.

Директор Техничког школског центра Горан Грујић истиче да је сарадња са „Алумином“ од вишеструког значаја за ову установу и њене ученике. Школа је, каже, захваљујући овој сарадњи, обезбиједила квалитетну праксу за ученике, док је „Алумина“ показала да је и даље један од колектива са великом друштвеном одговорношћу.

- Рад наше школе не може се замислити без сарадње са „Алумином“. У овој фабрици практичну наставу изучавају ученици друге и треће године смјер електричари, бравари-заваривачи и обрађивачи метала резањем, који два, односно три дана седмично, проводе у фабричким погонима „Алумине“ радећи на пословима који их очекују након завршетка школовања. Такође, значајну помоћ фабрика пружа нашим ученицима који се образују у четвртом степену електро, машинске и хемијске струке. Ови ученици имају могућност да неколико пута годишње посјете погоне „Алумине“ и теоретско знање примјене у реалним условима – казује Грујић, напомињући да Јавна установа Технички школски центар изражава захвалност руководству компаније „Алумина“ због, како каже, велике предусретљивости коју је ова фабрика показала у погледу одржавања практичне наставе у својим погонима.

Директор сектора Машинског одржавања у „Алумини“ Драго Милошевић каже да ресурси ове компаније и људски потенцијали, могу доста помоћи ученицима у стицању потребног знања.

- Овдје имају све што им треба и што могу да науче, виде и практично ураде – истиче Милошевић, те да уз изврсне мајсторе стичу знања и драгоцјено искуство.
Он је рекао да „Алумина“ на овај начин припрема младе кадрове који ће наслиједити врсне мајсторе које данас ова компанија има, с обзиром да ће велики број њих наредних година отићи у пензију.

alumina_praksa

Милошевић сматра да се дуални начин школовања показао као јако добар систем образовања, наводећи примјере да је један број ученика ТШЦ-а, који су у овој фабрици обављали практичну наставу, управо у „Алумини“, након успјешно завршеног школовања, добио прво запослење и веома успјешно извршавају постављене радне задатке.

- Компанија „Алумина“ је прави примјер сарадње и добар спој привреде и образовних установа – закључује Милошевић, који има вишегодишње искуство у дуалном образовању ученика Техничког школског центра.

У Машинској радионици са будућим заваривачима, браварима и металостругарима, највише времена проводе ментори Станоје Дукић, заваривач специјалиста, један од најбољих мајстора у својој струци на овим просторима, и Милош Чабрић, пословођа браварске обраде, иза кога је близу три деценије радног искуства у фабрици.

- Веома су вриједни, труде се да што више науче и добро је што су се опредијелили за занатска занимања, која нуде брзо запослење – кажу искусни мајстори из Радионичког машинског одржавања, који своје богато знање већ неколико година преносе на ове младе људе.

Будући бравари, заваривачи, металостругари, које смо затекли у халама Машинске радионице, кажу да у овој фабрици могу много тога да науче и сазнају и да су се, како наводе, добро „уклопили“ у систем рада.

- Имамо добре услове да научимо занат, мајстори су љубазни, настоје да нам што више пренесу знања – казују ученици, који би вољели, да након завршеног школовања, први посао добију у „Алумини“, с обзиром да већина њих, како кажу, своју будућност управо виде на овим просторима.

alumina_praksa2

извор: Алумина доо Зворник

Прочитано 521 пута Последњи пут измењено 25 мај 2024

Саобраћај - презентација занимања упис 24/25

Електротехника - презентација занимања упис 24/25

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Хемијски техничар - упис 2024/2025.

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;