Наши ученици у трци за најбољу иновацију

Наши ученици, предвођени професором Божом Илићем, изборили су пласман у најужи избор, након рецензирања описа иновације за средњошколске и студентске тимове.

О самом пројекту "Паметне куће", идејама, начину реализације и потешкоћама које су се нашле на путу, разговарали смо са вођом пројекта, матурантом електротехничке школе - техничар електроенергетике, Миленком Божићем.

- Идеја о побољшању практичне наставе код мене се појавила већ у другом разреду средње школе. Међутим, тражио сам најбољи начин да своје вријеме и знање усмјерим на што бољи начин, односно да направим што простији, али примјењивији модел електричне инсталације. 

Миленко истиче велику помоћ и подршку коју је добио од свих у школи, а нарочито од професора Боже Илића.

- На почетку школске 2019/20. године, професор Божо Илић, за кога волим рећи да је мој ментор, предложио ми је да слободно вријеме искористим за израду „Паметне куће“. Ријеч је о моделу двособне куће или стана, у размјери  1:2.5, који у себи садржи све потребне електроенергетске инсталације, са додатком „паметних“ уређаја, путем којих се сви електрични уређаји могу контролисати помоћу паметног телефона.

Божић додаје да је било и доста изазова у самом процесу израде, али да су успјели вољом и добром сарадњом са запосленима у школи да их савладају.

- Увидјевши да је пројекат остварљив и примјењив, на часовима практичне наставе, уз велику помоћ мог друга из одјељења, Драгана Карличића, отпочео сам радове на пројекту.  Након монтирања челично-дрвене конструкције и фарбања исте, услиједили су електромонтажни радови са којима смо се ми ријетко када сусретали. За нас двојицу „лаика“, то је био прави изазов. Међутим, уз велику помоћ нашег ментора, професора Боже Илића и школских домара, успјели смо да савладамо вјештине повезивања прекидача, утичница и кабловских кутија.

Да није било ванредне ситуације услед корона вируса, велики део посла би већ био завршен. 

- Након 20 радних часова, електроенергетска инсталација била је комплетирана. Нажалост, обустава наставе, изазвана корона вирусом, спријечила нас је да пројекат приведемо крају, односно да програмирамо већ постављене паметне уређаје и тако усавршимо наш модел. Чим настава крене нормалним током, на сцену ступају техничари рачунарства, ученици другог и трећег разреда који ће својим знањем допринјети пројекту.

Сувишно је и причати о значају оваквог пројекта за саму школу. 

- Пројекат је значајан за све нас, како ученике, тако и професоре. Ученици ће моћи на конкретном примјеру видјети како се изводе електроенергетске инсталације и како се постојеће електроенергетске инсталације модернизују постављањем паметних уређаја. Такође, моћи ће дати приједлоге и сугестије како да побољшамо тренутни модел, а надам се да ћемо у будућности имати и групу ученика који ће надмашити нашу Паметну кућу. Са друге стране, имплементација модела паметне куће у досадашњи наставни план и програм и те како ће помоћи професорима, јер ће имати сликовит и опипљив примјер за своја предавања.

Прочитано 2747 пута Последњи пут измењено 08 апр 2020

Саобраћај - презентација занимања упис 23/24

Електротехника - презентација занимања упис 23/24

Хемијски техничар - упис 2023-2024.

Машинство и обрада метала - презентација занимања

Наши пријатељи

  • ZvornikDanas
  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;