ЈУ ТШЦ

ЈУ ТШЦ

30 авг 2018

Школска година почиње у понедељак 03. септембра 2018. године.

29 авг 2018

У петак 31. августа 2018. године са почетком у 9 часова, биће уприличен свечани пријем за ученике првог разреда ЈУ Технички школски центар Зворник.

22 јун 2018

У првом уписном року у ЈУ Технички школски центар Зворник уписано је 175 ученика. Преостало је 41 слободно место.

22 јун 2018

Резултати уписа у јунском уписном року 2018-2019. године.

17 јун 2018

Ученици заинтересовани за упис у четворогодишња и трогодишња занимања, моћи ће документа за упис да предају у наредна три дана, 18-20. јуна у просторијама школе, од 8 до 14 часова.

28 мај 2018

Пратећи трендове у окружењу и популарност нових занимања, ЈУ Технички школски центар Зворник уводи ново занимање у струци Машинство и обрада метала - Обрађивач метала резањем.

Обрађивач метала резањем обавља средње сложене послове у припреми и обликовању металних предмета поступцима обраде одвајањем струготине (резањем – глодањем, стругањем, бушењем, брушењем …).

Рукује полуаутоматским или аутоматским машинама за обраду метала резањем и израђују одређене металне дијелове различитих облика и профила.

Обрађивачи метала резањем требају имати широко знање о поступцима обраде метала као што је резање, токарење, глодање и брушење.

Морају познавати својства материјала, нпр. тврдоћу и толеранцију топлинe и бити упознати са широким распоном метала и легура.

Због потребе да се ради брзо, сигурно, тачно и прецизно како се не би проузроковали губици, неопходна је стрпљивост и педантност у раду те добра способност концентрације.

Сем наведеног, по завршетку трогодишњег школовања, ученици који одаберу ово занимање биће оспособљени и да:

  • поштују одредбе и начела стандарда квалитета
  • могу да тумаче техничке цртеже и технолошке документације
  • рукују алатима за резање, стезање и контролу квалитета, као и да познају технологију обраде
  • правилно одабира одговарајући алат
  • разликују и добро познају материјале који се користе при машинској обради резањем
  • води рачуна о заштити на раду, одржавању радног места и радне средине

28 мај 2018

Свечаним дефилеом кроз центар града и прославом матурске вечери, крај средњошколског образовања и отварање новог животног поглавља обележили су матуранти ЈУ Технички школски центар Зворник и ЈУ СШЦ "Петар Кочић" Зворник.

28 мај 2018

Матуранти занимања Техничар ПТТ саобраћаја су у пратњи предметног наставника обавили стручну посету Поштанском центру у Бијељини.

23 мај 2018

Последња седмица маја ће и ове године бити резервисана за свечани дефиле матураната зворничких школа централним градским улицама.

21 мај 2018

Hemijski tehničar

Опис посла:

Хемијски техничар организује и спроводи лабораторијске поступке на подручју хемијских реакција и хемијско-физичких технолошких операција да би утврдили структуру и квалитет супстанци и услове њихове оптималне примене. Рад започиње провером функционалност и опреме и слагањем појединих апаратура, уколико је то потребно.

Ако ради са хемијским лаборантима, има руководећу функцију стога утврђује технолошке рецептуре и поступке према којима треба изводити задатке како би координисао и контролисао њихов рад.

Хемијски техничар мора знати руковати опремом и користити рачунар у свакодневном раду. Пошто координира радом у лабораторији, задужен је за прикупљање свих резултата анализа појединих узорака те у оквиру овлашћења доноси одлуке о употребљивости супстанци и о евентуалним мерама за корекцију квалитета. У оквиру свог рада хемијски техничар води и документацију о раду, о квалитету сировина и производа те о добијеним резултатима извештава надређене.

Осим тога, спроводи надзор и одговара за поштовање мера и прописа заштите на раду. Надзире чишћење лабораторијске опреме. Током рада води евиденцију о утрошеним хемикалијама и стању лабораторијске опреме те припрема наруџбе потребног материјала.

Хемијски техничар може бити и у додиру с потрошачима производа. Тако на пример техничар који у лабораторији синтетише или анализира неку супстанцу може кориснику сугерисати на који ће начин оптимално искористити сировину у даљој производњи. Води евиденције и о потребама потрошача и њиховим могућностима потрошње производа. Да би потрошачима дао што тачније смернице и упутства за примену које су у складу с технолошким могућностима потрошача, техничар прикупља и обрађује све писане документе и испитивања производа. Својим потрошачима такође демонстрира примене производа и заједно с њима проверава квалитет након примене. Ако се приликом применепојаве проблеми, утврђује узроке те предузима мере за њихово решавање. У свом послу мора пратити стручну литературу, публикације и прописе у својој струци.

Радни услови:

Хемијски техничари се запошљавају у научно-истраживачкој делатности те у лабораторијима при хемијској производњи, производњи и преради папира и производњи неметалних материјала. Раде у затвореном и вештачки осветљеном простору. То могу бити лабораторије испуњене стандардном хемијском опремом, али и потпуно аутоматизовани, затворени системи у које техничар ставља припремљене супстанце, а затим на контролном екрану прати ток хемијског процеса. Раде стандардно радно време осим када треба надгледати дуготрајније хемијске реакције. Рад се обавља седећи или стојећи, а укључује и повремено подизање терета. У складу с прописима заштите на раду, потребна је употреба заштитне опреме, рукавица, наочара и маски. Потребно је и поштовање процедура при коришћењу и складиштењу отровних и запаљивих материјала.

Hemijski tehničar - Nastavni plan i program

 

Страна 1 од 25

Наши пријатељи

  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;