ЈУ ТШЦ

ЈУ ТШЦ

17 јун 2018

Ученици заинтересовани за упис у четворогодишња и трогодишња занимања, моћи ће документа за упис да предају у наредна три дана, 18-20. јуна у просторијама школе, од 8 до 14 часова.

28 мај 2018

Пратећи трендове у окружењу и популарност нових занимања, ЈУ Технички школски центар Зворник уводи ново занимање у струци Машинство и обрада метала - Обрађивач метала резањем.

Обрађивач метала резањем обавља средње сложене послове у припреми и обликовању металних предмета поступцима обраде одвајањем струготине (резањем – глодањем, стругањем, бушењем, брушењем …).

Рукује полуаутоматским или аутоматским машинама за обраду метала резањем и израђују одређене металне дијелове различитих облика и профила.

Обрађивачи метала резањем требају имати широко знање о поступцима обраде метала као што је резање, токарење, глодање и брушење.

Морају познавати својства материјала, нпр. тврдоћу и толеранцију топлинe и бити упознати са широким распоном метала и легура.

Због потребе да се ради брзо, сигурно, тачно и прецизно како се не би проузроковали губици, неопходна је стрпљивост и педантност у раду те добра способност концентрације.

Сем наведеног, по завршетку трогодишњег школовања, ученици који одаберу ово занимање биће оспособљени и да:

  • поштују одредбе и начела стандарда квалитета
  • могу да тумаче техничке цртеже и технолошке документације
  • рукују алатима за резање, стезање и контролу квалитета, као и да познају технологију обраде
  • правилно одабира одговарајући алат
  • разликују и добро познају материјале који се користе при машинској обради резањем
  • води рачуна о заштити на раду, одржавању радног места и радне средине

28 мај 2018

Свечаним дефилеом кроз центар града и прославом матурске вечери, крај средњошколског образовања и отварање новог животног поглавља обележили су матуранти ЈУ Технички школски центар Зворник и ЈУ СШЦ "Петар Кочић" Зворник.

28 мај 2018

Матуранти занимања Техничар ПТТ саобраћаја су у пратњи предметног наставника обавили стручну посету Поштанском центру у Бијељини.

23 мај 2018

Последња седмица маја ће и ове године бити резервисана за свечани дефиле матураната зворничких школа централним градским улицама.

21 мај 2018

Hemijski tehničar

Опис посла:

Хемијски техничар организује и спроводи лабораторијске поступке на подручју хемијских реакција и хемијско-физичких технолошких операција да би утврдили структуру и квалитет супстанци и услове њихове оптималне примене. Рад започиње провером функционалност и опреме и слагањем појединих апаратура, уколико је то потребно.

Ако ради са хемијским лаборантима, има руководећу функцију стога утврђује технолошке рецептуре и поступке према којима треба изводити задатке како би координисао и контролисао њихов рад.

Хемијски техничар мора знати руковати опремом и користити рачунар у свакодневном раду. Пошто координира радом у лабораторији, задужен је за прикупљање свих резултата анализа појединих узорака те у оквиру овлашћења доноси одлуке о употребљивости супстанци и о евентуалним мерама за корекцију квалитета. У оквиру свог рада хемијски техничар води и документацију о раду, о квалитету сировина и производа те о добијеним резултатима извештава надређене.

Осим тога, спроводи надзор и одговара за поштовање мера и прописа заштите на раду. Надзире чишћење лабораторијске опреме. Током рада води евиденцију о утрошеним хемикалијама и стању лабораторијске опреме те припрема наруџбе потребног материјала.

Хемијски техничар може бити и у додиру с потрошачима производа. Тако на пример техничар који у лабораторији синтетише или анализира неку супстанцу може кориснику сугерисати на који ће начин оптимално искористити сировину у даљој производњи. Води евиденције и о потребама потрошача и њиховим могућностима потрошње производа. Да би потрошачима дао што тачније смернице и упутства за примену које су у складу с технолошким могућностима потрошача, техничар прикупља и обрађује све писане документе и испитивања производа. Својим потрошачима такође демонстрира примене производа и заједно с њима проверава квалитет након примене. Ако се приликом применепојаве проблеми, утврђује узроке те предузима мере за њихово решавање. У свом послу мора пратити стручну литературу, публикације и прописе у својој струци.

Радни услови:

Хемијски техничари се запошљавају у научно-истраживачкој делатности те у лабораторијима при хемијској производњи, производњи и преради папира и производњи неметалних материјала. Раде у затвореном и вештачки осветљеном простору. То могу бити лабораторије испуњене стандардном хемијском опремом, али и потпуно аутоматизовани, затворени системи у које техничар ставља припремљене супстанце, а затим на контролном екрану прати ток хемијског процеса. Раде стандардно радно време осим када треба надгледати дуготрајније хемијске реакције. Рад се обавља седећи или стојећи, а укључује и повремено подизање терета. У складу с прописима заштите на раду, потребна је употреба заштитне опреме, рукавица, наочара и маски. Потребно је и поштовање процедура при коришћењу и складиштењу отровних и запаљивих материјала.

Hemijski tehničar - Nastavni plan i program

 

30 апр 2018

Прелеп сунчан дан, одлична организација, опуштена атмосфера и много позитивне енергије обележили су дан посвећен спорту и здрављу "Спортски дан". Традиционална манифестација која се одржава сваког пролећа на спортским теренима наше школе.

27 апр 2018

Завршна свечаност у оквиру овогодишње манифестације Седмице средњошколаца била је Дан отворених врата.

27 апр 2018

Матуранткиња средње електротехничке школе (техничар електроенергетике), Јелена Бечановић, жељела је да се на посебан начин захвали школским друговима, као и ученицима, професорима и радницима школе. Учинила је то на свој начин.

26 апр 2018

Након филмске пројекције и еколошке акције, Седмица средњошколаца, у организацији Савета ученика наше школе, настављена је већ традиционалним добровољним давањем крви.

Страна 1 од 24

Наши пријатељи

  • ZMarketi
  • 1
  • 2

Контакт

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  056/260-899; 056/260-897
  056/490-115
  Зворник, Каракај - Зворник, Република Српска

 ;