Одштампајте ову страницу

Алумина запослила 10 наших ученика

Десет ученика Техничког школског центра из Зворника, који су показали најбоље резултате обављајући у протекле три године практичну наставу у компанији „Алумина“, радно ће бити ангажовани у највећем зворничком колективу.
Са тек стеченом дипломом, ови млади људи који су се опредијелили за техничка занимања, као што су варилац трећег степена и обрађивач метала резањем, добили су шансу да своје знање из школских клупа и вјештине које су стекли током практичног дијела наставе, усавршавају у будућем свакодневном послу, на својим радним позицијама у овој фабрици.

Поводом потписивања уговора о раду и ступања на посао, менаџмент компаније уприличио је пријем за ове младе раднике, коме су присуствовали и један број њихових родитеља, као и директор ЈУ Технички школски центар из Зворника Горан Грујић.

Помоћник директора компаније „Алумина“ за техничка питања др Зоран Обреновић пожелио је младим заваривачима и металостругарима добродошлицу у фабрику, истакавши да менаџмент компаније прави амбијент у коме у наредном периоду хоћемо да бирамо најбоље раднике, који ће овђе добити посао и имати прилику да покажу колико знају уз могућност напредовања у струци, те да се остваре у пословном, али и у породичном смислу.

- Извршили смо пријем за техничка занимања која су неопходна овој фабрици. У протеклом периоду, пратећи рад ових ученика који су долазили код нас на стручну праксу, њихови ментори сачинили су списак најбољих. На овај начин смо показали да смо компанија која размишља о својој будућности и која послује по највишим европским и свјетским стандардима и да, сходно томе, увијек имамо захтјев да бирамо најбоље – рекао је Обреновић и нагласио да ће кадровска политика бити важан сегмент који ће у будућности опредијелити и опстанак фабрике на овим просторима.

Заједно са младим, школованим кадровима, истакао је Обреновић, менаџмент „Алумине“ жели да гради и развија компанију која може озбиљно да се носи у коштац са својом конкуренцијом у Европи и свијету и да притом правимо бољу будућност на овом подручју.

- Вјерујем да ћете бити задовољни и да ћете се остварити у овој фабрици у наредном периоду – поручио је Обреновић.

Директор Одржавања у „Алумини“ Славиша Милић, обраћајући се будућим радницима компаније, нагласио је да се ова група ученика показала као најбоља на практичној настави у фабрици у минуле три године њиховог школовања и да могу равноправно, са искуснијим колегама, наставити да раде.

- Пред вама је будућност, радићете са старијим колегама, од којих можете још много тога да научите, те имати прилику да радом и посвећености послу стичете жељено искуство – рекао је Милић, те додао да је „Алумина“, као друштвено одговорна компанија, препознала потребу да помогне Техничком школском центру у систему дуалног образовања.

- Ми смо то радили на начин што смо омогућили ученицима техничких занимања да обављају праксу у нашој фабрици обезбјеђујући им сву потребну и неопходну опрему, средства за рад, алате и слично, те квалитетне менторе како би им пренијели своје богато знање и искуство – навео је Милић, додајући да је у протеклој школској години 58 ученика из Техничког школског центра обављало практични дио наставе у „Алумини“.

Он је изразио задовољство што је овим запошљавањем заокружена једна успјешна прича, те овим младим људима поручио да радом зараде адекватну плату и новац како би могли да живе и остану на овим просторима.

Млади радници, након потписивања уговора о раду, нису крили задовољство што су добили прилику да раде у „Алумини“.

- Много ми значи што сам добио посао у овој компанији. Исплатио се уложени труд послије три године школовања. Велика ми је жеља била да постанем металостругар – казује Милорад Дамјановић, обрађивач метала резањем.

Срђан Лазаревић из Челопека признаје да није очекивао да ће овако брзо добити посао. Срећан је што је завршио занат који је волио и за који се успјешно школовао.

- У протекле три године имали смо квалитетну праксу у „Алумини“ захваљујући добрим менторима, изврсним мајсторима свог посла, од којих смо могли много да научимо – прича овај 18-годишњак, који је одлучио да остане у родном крају, радећи посао о коме је могао доста да чује од оца Живана, заваривача у „Еникон-монту“.

Његов доскорашњи школски друг и будући колега у „Алумини“, варилац III степена стручне спреме Дивљановић, каже да је привилегија добити посао у једној овако великој фабрици. .

- Послије три године школовања диплома и одмах радно мјесто – рећи ће Славиша, коме је, како каже, жеља да даље напредује у струци и постане добар мајстор.

Додаје да су у школи стекли одређено знање, али да су много тога конкретног о заваривачком послу научили за вријеме практичног рада у халама „Алумине“.

- Трудио сам се да учењем и ангажовањем на пракси, добијем посао у овако великој фабрици, пошто нам је директор Одржавања рекао да ће компанија пружити шансу најбољим међу нама, тако да сам се надао позиву из „Алумине“ – рекао је Дивљановић.

Радост због заснивања првог радног односа, одмах након завршетка школовања, са својим синовима подијелили су и њихови очеви, који су присуствовали овом догађају.

- Пуно ми значи што и мој син почиње да ради у овој фабрици, јер знам које привилегије имају запослени у „Алумини“ – каже Новица Зеленовић, маневриста у жељезничком транспорту сектора Логистика, чији је син Митар будући металостругар у „Алумини“. Додаје да једва чека да заједно отац и син иду на посао.

Маринко Савић поносан је на сина Марка, једног од најбољих ученика у својој генерацији.

- Од основне школе само је причао о заваривачком позиву. Био је максимално посвећен школовању, као ђак генерације могао је да упише и факултет, али је желио да се доказује у струци. Надам се да ће бити успјешан заваривач, јер ће радити у фабрици са добрим мајсторима – говори Марков отац.

Директор Техничког школског центра, дипломирани инжењер електротехнике, Горан Грујић, каже да ова зворничка школа посљедњих година има веома успјешну сарадњу са компанијом „Алумина“.

- Годинама се боримо да излазни производ наше школе буде управо овај чин, да ученици који заврше практичну наставу у привреди, прије свега они најбољи, ту и остану. Потписивање уговора о раду са десет наших доскорашњих ученика је, без сумње, најбоља потврда заједничког рада „Алумине“ и ЈУ Технички школски центар – истакао је Грујић, који се захвалио руководству „Алумине“ на подршци и разумијевању за извођење практичне наставе и интересовање за занатска занимања, наводећи да је ово прави примјер дуалног образовања и сарадње образовних установа и привреде.

У Кадровској служби „Алумине“ наводе да овим запошљавањем компанија попуњава дефицитарна радна мјеста, а уједно и подмлађује се колектив.

- Подмлађивање кадра чини и стварање будућности, долазак нове енергије, идеја, продуктивности, као и промјена. Ови млади људи су својом жељом за учењем, радом, трудом и енергијом, заслужили да им се да шанса да своја знања унапређују – каже Мирјана Шоја, руководилац Кадровске службе, очекујући да ће ово бити подстрек и за све будуће ученике да искористе своју шансу коју добију за вријеме обављања практичне наставе у овој фабрици.

Компанија „Алумина“ тренутно запошљава 1.459 радника, међу којима је више од 420 млађих од 35 година.

Прочитано 972 пута Последњи пут измењено 11 авг 2021
ЈУ ТШЦ

Најновије од ЈУ ТШЦ

Сродни чланци