Одштампајте ову страницу

Кад се живот преокрене

Ученици завршних разреда наше школе данас су имали прилику да чују из прве руке које су посљедице вожње под дејством алкохола и брзе вожње.

У оквиру пројекта под називом "Кад се живот преокрене" коју спроводи Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, зворничким средњошколцима своје искуство је пренио Бојан Шувира из Бијељине, који је као сувозач учествовао у саобраћајној незгоди и задобио тешке повреде и трајни инвалидитет.

Бојан је рекао да се са још тројицом другова враћао из ноћног изласка и да су сви били под утицајем алкохола.

- Био сам сувозач у аутомобилу, а друг који је возио дивљао је на путу и у том дивљању преврнули смо се, рекао је Шувира.

Он је рекао да је у тој саобраћајној незгоди повриједио вратни пршљен и остао трајни инвалид у 21. години живота. Шувира је поручио младим возачима да колико је опасно возити под дејством алкохола исто толико је опасно сјести у аутомобил са возачем који је у алкохолисаном стању.

Ученик четвртог разреда електротехничке школе ТШЦ –а Мелента Митровић нам је рекао да вози већ пола године и да увјек брзину прилагођава условима на путу. Митровић каже да никада није сео у аутомобил у алкохолисаном стању и да је ово предавање на њега оставило дубок траг.

Представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица рекао је да млади завршних разреда средњих школа, који су возачи или ће бити будући возачи, треба да обрате пажњу на зауставни пут возила, односно кочења возила, да не конзумирају алкохол и не користе мобилни телефон приликом вожње, те да не користе било какве радње којима се омета вожња.

- За младе возаче је карактеристично да немају одређено искуство за воланом, немају одређен број пређених километара, па су самим тим неискусни возачи, рекао је Торбица и нагласио да је неопходно када се неко налази за воланом да прати вожњу, чита саобраћајне знакове и усклади брзину кретања возила условима пута.

У свом предавању он је сугерисао младим возачима да је неопходно да када примјете неко возило испред себе да успорава, да и они смањује брзину. Додао је да свака промјена брзине вожње указује да возач испред планира да предузме неку радњу иако није дао сигнализацију да ли скреће десно или лијево. У том случају најбоље је не претицати возило, него сачекати да возач заврши своју радњу коју је започео, јер на тај начин можете спријечити посљедице или саобраћајну незгоду. Он је подсјетио да је у прошлој години на путевима Републике Српске погинуло 101 лице, од којих је трећина лица била старости до 30 година.

Директор Техничког школског центра Горан Грујић је рекао да је ово предавање веома значајно за ученике завршних разреда, с обзиром да су неки од њих положили возачки испит, а неки се тек припремају за полагање.

- С обзиром на њихову младост и возачко неискуство након положеног испита постоји реална опасност да се неки неће понашати у складу са нормама које су одређене законом о саобраћају, па је ово предавање заиста поучно, рекао је Грујић.

Он је додао да се овим предавањем на најбољи, односно на најпластичнији начин могу објаснити какве се опасности крију иза бахатог или неког другог лошег понашања учесника у саобраћају.

извор: Радио Освит

Прочитано 1124 пута Последњи пут измењено 14 дец 2021
ЈУ ТШЦ

Најновије од ЈУ ТШЦ

Сродни чланци