Одштампајте ову страницу

Савјет ученика и Црвени крст Зворник организовали показне вјежбе

У организацији Савјета ученика ЈУ Технички школски центар Зворник и Црвеног крста Зворник, дана 11.02.2016. изведене су двије показне вјежбе пружања прве помоћи и то:

1. Указивање прве помоћи повријеђенима у саобраћајној несрећи,
2. Указивање прве помоћи повријеђенима приликом извођења грађевинских радова.

У вјежби је учествовало 14 обучених активиста Црвеног крста и 5 ученика школе. Сви ученици и радници школе су имали прилику да гледају вјежбе на платоу испред школе.

Значај овакве обуке за ученике и раднике је велики јер у свакодневном животу увјек постоји могућност дешавања оваквих и сличних сценарија. Оспособљеност у пружању прве помоћи је важна за све ученике и због чињенице да сви након пунољетства полажу испите за возаче у оквиру којих имају и полагање прве помоћи.

Ова акција је једна у низу акција у оквиру сарадње између Црвеног крста Зворник и ЈУ Технички школски центар Зворник. Традиционалне акције су: Добровољно давање крви ученика и радника школе и Прикупљање слаткиша и подјела пакетића за дјецу из социјално угрожених породица.

У организације акције помогао је и АД Дринатранс Зворник бесплатним превозом за чланове Црвеног крста Зворник.

Капитен и инструктор тима, Николина Драгутиновић, била је изузетно задовољна након показних вјежби.

- Презадовољни смо данашњом показном вјежбом. Кроз два полигона настојали смо да на реалистичан начин прикажемо повреде које сви могу доживјети свакодневно. Први полигон приказао је како реаговати и санирати повреде настале након саобраћајне несреће. Други је састојао повреде настале на грађевинским радовима, и на то смо посебно обратили пажњу јер у ТШЦ има ученика који похађају разне занатске школе, па им се лако може десити да се повриједе на раду. Екипа се састојала од 8 чланова, и 9 маркираната од којих је 5 из школе у Каракају и веома нам је драго што су и они учествовали са нама. Наш циљ је био показати колико је битно знати пружити прву помоћ на лицу мјеста јер то може спасити нечији живот. Поносна сам што сам капитен и инструктор ове екипе. Надам се да ће сарадња са ТШЦ да се настави, јер овог пута директор нам је максимално изашао у сусрет и презадовољни смо домаћинима. Заиста диван догађај иза нас данас.

Идеја за ову акцију потекла је од Савјета ученика наше школе. Председник СУ ЈУТШЦ Зворник, Иван Манојловић, је изразио захвалност људима из зворничког Црвеног крста.

- Захваљујем се екипи Црвеног крста из Зворника који су на врло професионалан начин извели двије показне вјежбе. Акција је подигла свијест код ученика и научила их како се понашати у веома критичним ситуацијама као што су саобраћајна несрећа и повреда на раду. Наравно ово није крај. Трудићемо се и даље да одржимо сарадњу. Имамо у плану још много сличних акција.

Фото запис са данашњег догађаја можете пронаћи на званичној ФБ страници школе.

Прочитано 2092 пута Последњи пут измењено 11 феб 2016
ЈУ ТШЦ

Најновије од ЈУ ТШЦ

Сродни чланци